Roskilde Festival – en guide til danske artister

Spilleplanen er klar, og et zig-zag mønster af koncerter tegner sig for den første uge i juli. Der er de store, de små og koncerterne midt i mellem. Strøet ud over Roskilde plakaten er også en række danske artister indenfor en bred vifte af genrer. Med en skarpsleben pen i den ene hånd og en musikalsk seismograf i den anden har jeg på bloggens vegne kigget nærmere på hvilke danske kunstnere, der er værd at opleve på Roskilde Festival 2012. 

THE BEARDY DURFS

Duoen med hang til distortion, ponchoer, effekter og hjemmebyggede instrumenter forstår virkelig at blande øredøvende sonisk støj med blide popmelodier fra en svunden tid. Støjmuren er konstant men kvæler aldrig fornemmelsen af tågede minder i en suppe af svundne årtier. Det er som at se en 60’er surffilm i halv tempo i en ekstatisk tequila rus. Det danske label Pad & Pen så fornyeligt sit snit og signede duoen, der udgiver en række 7″ i tiden, som alle peger i retningen af en god koncert på Pavilion Junior. Det bliver en prøvelse for The Beardy Durfs at spille den store scene op en lys sommereftermiddag, men rammerne for støjindhyllet meditation på plænen er perfekte.

_______________________________________________

EL PARAISO PRÆSENTERER CAUSA SUI, EL PARAISO ENSEMBLE OG PAPIR

To bands med hvert deres take på psykedelisk musik gæster scenen sammen med hjælp fra venner af huset når det lille pladeselskab El Paraiso præsenterer odenseanske Causa Sui og københavnske Papir med en hånd fra El Paraiso Ensemble. Causa Sui har gennem en årrække udgivet højt respekterede plader, der vel kan beskrives som bevidsthedsudvidende og trancefremkaldende 60’er inspireret rock, hvor Papir vælger krautrockens markante repitative rytmer og postrockens cinematiske schwung, når de spiller deres syrede rumskib op i himlen. Denne konstellation bliver en flerfarvet fest for alle med forkærlighed for musik, mennesker, kærlighed, livet og storslåede oplevelser.

Brudstykker fra Papirs seneste album

_______________________________________________

GIRLSEEKER

Da jeg så Girlseeker på scenen i Vega til Roskilde Festival plakat release overvejede jeg, hvor seriøst dette koncept skal tages. To langhårede fyre med hestehaler i front der noget stivbenet spiller minimalistisk synthpop med guitarlir på toppen og heftig skelen til en musikalsk æstetik fra 80’ernes sorte popbands. Er det hele et skuespil eller er Girlseeker virkelig tre nørder, der har fundet opskriften på lurvet popmusik? Det er faktisk temmelig ligegyldigt, for Girlseeker bruger deres beskedne musikalske virkemidler stramt og effektivt og skaber nogle, i vores tid, friske popsange, som i sig selv retfærdiggør projektet til fulde. Tag ikke fejl af Girlseekers lidt aparte facon på scenen for de er erfarne fyre fra den københavnske punkscene fra bands som Sexdrome og Lower.

_______________________________________________

GOVERNOR OF ALASKA

Uden at være alt for selvfed kan København godt prale af et særdeles velassorteret miljø inden for rockmusikkens aggressive og nihilistiske genrer, der nærmest ugentlig resulterer i seværdige shows i Ungdomshuset, på Stengade eller til KB18’s Hollow Earth arrangementer. Governor of Alaska er nok ud af denne scene, men har sin helt egen udforskende og kringlede måde at gribe musikken an på, når duoen skaber filmiske kompositioner uden vokal, men med en teknisk overlegenhed hentet fra mathrock og Tortoise’s sans for den fine underspillede og altid overraskende sangstruktur. Forvent en rytmisk og emotionel rystetur når Govenor of Alaska varmer Roskilde op.

_______________________________________________

KLUMBEN & RASKE PENGE

Ingen har fanget ånden fra Nordvest i alle regnbuens grå farver, som den high five indbydende fyr der kalder sig Raske Penge og før det Ras Money. Nummeret jeg hentyder til er Bor Her, og med et gik jeg fra at hade (her taler vi indædt had) dancehall og reggae til at synes, at det i Raske Penges udgave kan være ganske underholdende og nysgerrigt. Ikke et lydsystem på den nordlige side af Dronning Louises Bro kan sige sig fri for makkerparret Raske Penge og Klumben, og faren for massiv overeksponering lurer lige om hjørnet. Men de charmerende herre kan et eller andet skarpt, når de dessikerer rap, dancehall og det danske sprog på sympatisk vis.

_______________________________________________

LARSEN & FURIOUS JANE

Århus veteranerne er efterhånden en institution i dansk indierock og har fungeret som mentor for flere fremragende yngre bands på det hedengangne Morningside Records. Med det seneste album Dolly cementerer Larsen & Furious Jane sig som et innovativt orkester med en sensibel fornemmelse for den skæve, indadvendte popmelodi. Elsket af connoisseuren, overset af de fleste. Jeg selv har stadig min første Larsen & Furious Jane koncert til gode, og den billet vil jeg gerne indløse foran Pavilion lørdag den 7. juli.

_____________________________________________

NB: Det overstående er som altid her på stedet udtryk for dybt subjektive holdninger til musik, og kan derfor ikke betragtes som en endelig sandhed eller nogen form for sandhed overhovedet. Kommenter gerne i kommentarfeltet og fortæl om dine must sees på festivalen.

Foto øverst: The Beardy Durfs

// Troels

Reklamer

One thought on “Roskilde Festival – en guide til danske artister

  1. Pingback: Roskilde Festival 2012 | LAPPLAND

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s