Weird Canada

I Canada er Herning en millionby. En storby der skød op på prærien, da olieindustrien boomede i efterkrigstiden og blev et klondike for forretningsmænd i formløse jakkesæt og cowboyhatte. Den canadiske by jeg taler om, hedder Edmonton og er hovedstad i provinsen Alberta, et sted i den Canadiske midtvest. Som i vores egen Herning er armbevægelserne store i Edmonton. Byen huser verdens største indkøbscenter, der inkluderer verdens største indendørs badeland, et stort tivoli med alskens rutchebaner, et kæmpe søløvebassin med ubåde og ja selvfølgelig i hundredvis af butikker. Bag alle disse store lidt underlige investeringer huser Edmonton også en beskeden men livlig musikscene, hvorfra internetsiden weirdcanada.com udspringer. Siden er en form for musikalsk landkort over Canadas provinser, hvor der ugentligt bliver indtegnet små obskure bands fra Halifax i øst til Vancouver i Vest. 

Det var for at skabe en samlet platform for DIY bands og musikere fra provinsernes lokale scener, at Aaron Levin startede siden weirdcanada.com i 2009. Nu er bloggen et epicenter for ny canadisk weird musik og spænder over nærmest alle genrer.

Tilgangen til musikken er det essentielle. Alt hvad der lægges op på weirdcanada.com findes i fysisk form på hovedsagelig bånd eller vinyl og sendes til redaktionen, der scanner coveret ind og lægger et par lydfiler ud sammen med en kort beskrivelse af musikken. Det handler altså om hjemmeproduceret musik eller musik lavet uden umiddelbar kommercielt sigte. Denne del af siden hedder New Canadiana. Sidens anden kategori hedder Departures Revisited, hvor gamle oversete canadiske udgivelser får nyt liv ledsaget af et par musik-streams.

Det er New Canadiana delen jeg har dyrket. Nærmest ugentligt falder jeg over mærkværdige lo-fi popbands fra Halifax eller noget sær folk fra en flække i Ontario. Med andre ord der er rigtig meget at hente på weirdcanada.com. En side der viser en anden og mindst lige så spændende del af den canadiske musikscene, som den vi kender fra Arcade Fire, Wolf Parade, Japandroids og alle de andre fremragende bands.

Et par eksemplar fra den seneste måneds tid er Monomyth og Weed.

________________________________________

Monomyth spiller diset shoegaze pop med elementer af 60’er surfrock og 90’er bands som Pixies og Breeders. Bandet kommer fra Halifax, som eftersigende er hjemsted for en af Canadas mest sejlivede kassettebånds/lo-fi/DIY-musikscener. Deres melodier går i hvert fald lige lukt i kroppen på mig. Lyt her: http://weirdcanada.com/2012/05/new-canadiana-monomyth-monomyth/

_________________________________________

Weed kommer fra Vancouver, og som jeg skrev fornyeligt omkring bysbørnene Nu Sensea, er Vancouver hjemby for damn good weed. Måske deraf navnet. Weed spiller en omgang Pacific Northwest melodiøs smadder med masser fuzz på guitaren, mudret bas og sejlende trommespil. En art grunge hvor vokalen har den samme drengede emotionelle kvalitet som hos Janpandroids. Lyt her: http://weirdcanada.com/2012/05/new-canadiana-weed-gun-control/

__________________________________________

Edmonton og provinsen Alberta er på trods af denne beskrivelse bestemt et besøg værd. Både Edmonton og Calgary har fine barer og mange små pladeforretninger – og så kan man i klart vejr ane Rocky Mountains som et diset bagtæppe derude bag prærien.

//Troels

Reklamer

2 thoughts on “Weird Canada

  1. lapplandblog Post author

    Hej Louise! Ja Herning er ikke noget man sådan lige flytter fra. Bjarne Riis lurer altid i bevidstheden sammen med Petit og Messecentret. Sikke et sted.

    Svar
  2. Louise

    Med din fine reference til Herning var jeg ikke et sekund i tvivl om hvem der havde skrevet dette indlæg. Weirdcanada.com er i dén grad et visit værd. De varmeste anbefalinger følger herfra.

    Svar

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s