Interview med Action & Tension & Space

actionAction & Tension & Space har mange sære ting for. Mellem fjeldene i kystbyen Haugesund mixer trioen groovy lyssky jazz med hypnotisk postrock. Per, Julius og Ørjan har forfinet norsk alternativ rock gennem mange år, men i Action & Tension & Space er udtrykket helt anderledes god damn sexy. Der er både New Yorker vibrationer, håndsky havfugle i flugt, proto hip-hop, og tøjlet støj på debutalbummet, der udkom til ubetinget ros hjemme i Norge.

Vi har talt med guitarist Per Steinar Lie fra Action & Tension & Space om perfektion, hjembyen Haugesund, om Yo La Tengo og om sangtitler til instrumental musik. Resultatet er et dansk/norsk venskabsinterview med saftige udpluk fra pladen som tilbehør. God fornøjelse.

Tryk play!

 

Lappland: Action & Tension & Space er også titlen på en plade med et noget specielt progressiv soulband ved navn Rex Brown Company fra 1976. Hvorfor tog i det navn?

Per: Navnet kommer fra når vi googlet wersi-organ, et gammel combo orgel, vi skulle kjøpe inn til bandet og Rex Brown kom opp på toppen og det låter jo sjukt kult.  Siden vår musikk er totalt forskjellig fra Rex Brown, så syntes vi at vi kunne bruke det, da det også passet på våre personligheter i bandet. Så kan lytterne forestille seg hvem som er hvem i bandet:). Vi hadde såpass respekt for albumtittelen at vi prøvde ikke å gjøre om  & til and for å ”jukse” det til. Rex Brown skal få all æren for bandnavnet syntes vi. Selv om musikken er totalt forskjellig så er det noe med holdningen til musikk som kan sammenlignes. Ps. Vi kjøpte sjølsagt orgelet!

I er et instrumentalband. Hvorfor har i valgt vokal og tekster fra?

Vi savnet alle flere instrumentelle band.  Det er for få instrumentale band i verden. Det er noe spontant og deilig med å lage instrumental musikk. Man surfer hele tiden på stemningene som kommer ut av instrumentene fra de andre og det er en helt annen process. Platen ble spilt inn uten overdubs og er livetakes der og da. Julius som kommer fra Jazzlinja i Trondheim har laget noen bassriff som vi bygger musikken utifra.

Til gengæld er der mange links eller spor i jeres sangtitler. Første nummer på pladen hedder Perfection. I er alle tre garvede musikere fra jazzscenen og fra støj- og postrock bands som The Low Frequency In Stereo og Gin & Tonic Youth. Hvad betyder perfektion for jer, og er Action & Tension & Space et resultat af perfektion?

Perfection er Julius sin tittel, så jeg kan ikke helt svare for den, men låten har en litt stram form som vi alle kjemper med og mot underveis, der målet er å få til den ultimate groove og monotoni med små nye detaljer og nyanser som åpner opp hele veien. Action & Tension & Space handler mer om luft i musikken. Vi lager kanskje musikk til og for dagdrømmer. Selv om musikken låter totalt annerledes så er kanskje en paralell plate ”Disintegration” med The Cure, som er en plate du setter på og så glemmer du den litt ut og finner deg selv igjen etter 40 minutt, der du tenker at ”Fy f.. detta er good stuff”. The Low Frequency in Stereo er i studio denne våren og albumet blir klart i løpet av høsten. Her er det mer fokus på perfeksjon og at alt skal låte ”to the max”. Når man har et slikt orkester full-time er det flott og ha noen andre prosjekter som er mer lo-fi som f.eks Action & Tension & Space og Gin & Tonic Youth.

Fjerde nummer på albummet, og en af mine favoritter, hedder In The Dark Alleys of Haugesund. Haugesund er byen hvor I bor, og også et navn I bruger i jeres pladeselskab Made in Haugesund. Hvad betyder Haugesund for bandet Action & Tension & Space?

Ja hva kaller man låtene for når de er instrumentelle? Her gjelder det å lete etter vibrasjoner i musikken som kan henspeile på steder/personer/følelser man kjenner igjen. Vi kommer alle fra Haugesund (30.000 innbyggere) som er en by mellom Bergen og Stavanger på vestkysten og vi har alle sterkt identiet ifra den byen. De titlene som har lokal vibrasjon over seg håper vi andre som ikke kjenner Haugesund og føle litt av den høst vibben som vår musikk har. Andre lokale titler er ”Smokerings from Solvang” (som er Haugesunds svar på Hellerup?) og Krossleite som er et sted like utenfor Haugesund som når du kjører bil, så er det bare et fjell som er delt i to med en vei gjennom. Men simpelthen føler høsten og mørket der og man venter bare på å se en Ørn ”Condor” eller Gribb fly over fjellene der.

Ira, Georgia and James er navnet på et nummer fra albummets b-side men også navnet på medlemmerne i Yo La Tengo. Hvad er dit og bandets forhold til det orkester?

Yo La Tengo er et band vi og vennene våre elsker. De har holdt det gående i så mange år med trommer/bass/gitar/orgel og vokal og bare lager super deilig musikk. Action & Tention & Space har kanskje litt av de vibbene i seg ved Yo La Tengo sine lengre låter. Spesielt i nevnte låt. Den har ”litt” Yo La Tengo vibb i seg.

 

En mere kryptisk sangtitel fra pladen er Don’t Piss Me In The Ear (And Tell Me It Is Raining). Jeg fornemmer der gemmer sig en historie bag det navn?

Den er ”stjålet” fra NYPD Blue – sitat fra Andy Sipowitz i en avhørsituasjon ”at the station”.

Er Action & Tension & Space et sideprojekt fra tre gutter i andre bands, eller kan vi forvente flere udgivelser og live-koncerter uden for Haugesund?

Vi ønsker å dra rundt å spille, så det er bare å ta kontakt! To av oss har bodd et par år i københavn, og vi har spilt  på Loppen,Vega, Voxhall og Musikhuset i Århus med The Low Frequency in Stereo, så vi tar gjerne turen igjen!

______________________________________________________

Køb pladen i velassorterede pladeforretninger, på iTunes eller skriv til post@madeinhaugesund.com for at bestille én til din hoveddør.

//Troels

Reklamer

1 thought on “Interview med Action & Tension & Space

  1. Pingback: Lumen Drones | LAPPLAND

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s