The Beardy Durfs pt. 1: Q&A

526187_423747194377296_234154138_nFor et par uger siden kom der en mail til Lappland. Det var hr. X fra Pad & Pen, som havde en forespørgsel; Om vi havde lidt lyst til at skrive om The Beardy Durfs og deres nye udgivelse. Men det var ikke bare en almindelig forespørgsel, der stod nemlig ordret: Nu var I i sin tid skyld i, at The Beardy Durfs både signerede med os og spillede på Roskilde’. Denne sætning fik os alle til at trække på smilebåndet. For hvem faen havde troet det? Med det samme blev der svaret: ‘Ja’, og der gik ikke længe, før en ivrig mailudveksling kom i gang mellem Lappland og den støjelskende duo. Denne cybersamtale er først og fremmest blevet til en lille Q&A, som blandt andet handler om falske surfere, økologisk musik, ønsket om en dag at få kontrol over den guitar, der er tapet fast til stortrommen, og en forklaring på, hvorfor folk med sarte nerver ofte må forlade stedet midt under deres koncerter. 

____________________________________________

Indledningsvist bliver jeg nødt til at spørge til jeres bandnavn. Det er noget med skæg (beardy) tænker jeg umiddelbart, og så er der det der ’durfs’. Jeg ved med hjælp fra vores alle sammens kære internet, at det enten er et sted i mandens skridt (mellem kugler og anus) eller, at det er en sindstilstand efter en lang og våd bytur. Er navnet en reference til en af disse, eller er jeg helt på det gale spor?

Peter: Vi må desværre skuffe dig. Vi startede med at spille surf musik, men det gik op for os det lød ad helvede til, når vi spillede det. Jeg snublede over ordet ‘Durfer’ i en bog, som på gammel surfer slang betyder dum eller fake surfer. Vi havde brug for et navn, så The Durfers var arbejdstitlen på projektet i starten.

Kelvin: Vi synes dog efterhånden, at The Durfers var for langt, så vi forkortede det til ‘Durfs’, men det viste sig også at være en elendig idé, idet folk udtaler navnet som Duffs, Doves og Dürfs. De lidt mere obskure fortolkninger af navnet klæder måske musikken ret godt, og vi ville ønske, at det var derfor at vi havde valgt navnet.

Sidste sommer blev I udvalgt til at spille på Roskilde som en del af deres Roskilde Rising-program. Hvordan var det for jer at blive udvalgt, og hvordan har det påvirket jer (altså Beardy Durfs) efterfølgende?

Peter: Det kom lidt som et chok i det, at det var vores allerførste booking. Vi havde sendt vores musik rundt til en række steder, men ingen viste interesse… -og pludselig fik vi så en mail fra Roskilde. Det var bizart for at sige det mildt, for på det tidspunkt havde vi kun to færdige numre, hvor vi faktisk kun kunne spille det ene – så vi fik ret travlt.

Kelvin: Det var en fed oplevelse, og det har helt klart åbnet op for flere spillejobs. Vi har begge været med som festivalgæster igennem langt tid, så at få muligheden for at spille var fedt at prøve.

Der er en ny udgivelse lige om hjørnet. Skriv tre ord som beskriver den nye plade.

Kelvin: Skitsofren, Økologisk og Klam.

Forklar de tre ord nærmere, tak.

Peter: Skitzofren fordi det er en opsamling af numre, som vi har indspillet igennem det sidste halvandet år, og det gør at mange af numrene bærer præg af, at vi har lyttet til meget forskelligt musik igennem indspilningsprocessen. I bund og grund er det en hyldest til vores egen musiksmag, i det at vi ville lave en plade som omfavner det, vi bedst selv kan lide at høre.

Kelvin: Økologisk fordi det er lavet hjemmelavet, og klam fordi den til tider lyder ad helvede til på grund af vores dårlige udstyr. Mit trommesæt lå eksempelvis og rådnede i en jysk lade, da vi købte det.

Peter: Men vi fik det sgu billigt.

Kelvin: Vi fik endda 100kr i rabat, fordi han synes, vi skulle have noget at spise på vej hjem til København.

Og nu til et muligvis dumt, muligvis provokerende spørgsmål: Er I tilfredse med slutresultatet?

Peter: I forhold til så meget andet lort som bliver udgivet, så er det ikke helt ved siden af. Vi synes, det er en fed plade.

Kan I fortælle lidt om, hvordan I arbejder, når I laver musik?

Kelvin: Først cykler jeg hjem til Peter, og så går vi ud i øvelokalet. Derude har vi en firespors båndoptager. Så spiller vi idéer for hinanden, og hvis vi synes, de er fede, så trykker vi optag, og ser hvad der sker. Det er sådan alle pladens numre er blevet til. Når vi ikke er i øveren, indspiller vi til tider numre på Peters soveværelse.

Peter: Vi kører det hele som et demokrati. Vi har begge to 100% vetoret i forhold til alt hvad vi laver, så hvis én af os synes, at en idé er dårlig, så bliver den ikke til noget. Det er fordelen ved at være to synes jeg, altså at beslutninger bliver taget ret hurtigt. Vi bruger meget tid på at eksperimentere med lyde, så nogengange kan en hel øver gå på, at vi eksempelvis roder med forskellige måder at optage feedback på.

Jeg har hørt jer sige i et interview fra i sommers, at fordi I kun er to, bruger i kontrolleret støj til at udfylde lydbilledet. Hvordan kontrollerer I støjen (vær’ ej skræmte for at blive tekniske her)?

Kelvin: Når vi overdubber, er det et spørgsmål om at kunne høre, når nok er nok. Når man kun er to, sætter det sine begrænsninger i at udfylde lydbilledet . Så nogengange indspiller vi bas og keyboard over det, vi indspiller.

Peter: Live kører jeg min guitar igennem en bas og en guitarforstærker, og Kelvin slår på en guitar, der er tapet til sin stortromme, som ligeledes er sat igennem en forstærker, som bruges til at bøffe støjelementet op. Det gør, at folk med sarte nerver tit forlader vores koncerter, da lyden til tider kan blive ukontrollabel, da feedbacken forstærker sig selv i et uendeligt loop fra forstærker til strenge og tilbage til forstærker.

Kelvin: Det med guitaren på trommen var en idé, som Peter fik i en brandert, og vi er kørt med det siden. En dag håber vi at få den under kontrol – men det er hidtil ikke lykkedes.

Peter: På trods af det kommer der alligevel altid en dude eller to op efter koncerten, der siger, det er fedt og køber en plade.

Hvad bringer fremtiden for The Beardy Durfs?

Kelvin: Lige nu har vi et helt album klar, som vi gerne vil indspille til sommer. Vores selskab P&P har valgt at lukke, så vores kommende album bliver deres sidste rigtige udgivelse. Så nu ser vi bare, hvad der sker. Vi skal ud og spille et par festivaljobs til sommer og glæder os til at spille nye numre.

Peter: Vi skal bare have det sjovt, spille shows og indspille det næste kuld numre. Nu må vi se, hvad der sker…

______________________________

Den langsigtede fremtid er svær at spå, men den kortsigtede – som i i morgen – kan jeg allerede nu afsløre, byder på endnu mere galskab fra Beardy Durfs (pt. 2). Glæd jer!           /Kim

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s