Less Win

lesswin02Interview: Less Win vinder sjæle én efter én. Gennem manuelt musikerarbejde får de ting til at ske og øvere til at blive til udgivelser. Trioen med base i København forener kringlet guitar med hypnotiserende rytmer og flabet basspil i postpunkens tegn. De gør det hele selv, for sådan har de det bedst – lige nu. Vi mødte Casper og Patrick fra Less Win en regnfuld fredag eftermiddag på en bodega på Vesterbro.

Ved bagerste bord på Cafe Boulevarden indhyllet i røg og Peter Belli sidder Casper Morilla og Patrick Kociszewski fra Less Win. Bodegaen er en favorit for trioen. Et åndehul med tyk røg, brune skulderhøje paneler og stamkunder med højt humør og rollator.

Casper og Patrick har kendt hinanden siden folkeskoletiden i Taastrup. De to kammerater har spillet musik sammen længe, også før Less Win blev til i 2010. Tingene tog fart og i dag har Less Win udgivet en ep, et album, en split og et bånd. De har selv udgivet materialet eller fået hjælp gennem Infinite Waves og Big Oil Recording.

For et års tid siden kom Matthew Moller med i bandet, og med ham bag trommerne har de intensitiveret deres koncertkalender yderligere med koncerter I Tyskland, opvarmningsjobs for Come, The Men og Crystal Stilts samt koncerter på alskens spillesteder i København.

Ny lyd

Vi køber nogle øl og spørger til gruppens nye materiale, der er ved at tage form til et album, som skal udgives på Big Oil Recording.

Det bliver mere fokuseret, måske… Mere aggressivt”, fortæller Patrick og lægger sidste hånd på en hjemmerullet cigaret, inden en lighter fiskes frem.

Less Win hænger sig ikke så meget i, hvad de har lavet, men vil hellere kigge frem ad. På samme måde adskiller hver udgivelse de slipper sig også væsentlig fra den forrige. På spilt-udgivelsen Less Win lavede med vennerne Battle, viser de sig som legesyge og groovy. Efterfølgeren, et bånd uden titel, åbner op for mere ligefremme mørke punktendenser.

Selv om detaljerne er sparsomme om det kommende album, er bandet optimistiske. “Det er nyt. Det er godt. Det bliver anderledes, end hvad vi har lavet indtil nu”.

DIY-krigere med forbehold

Med til at være et uafhængigt punkrockband hører en forventning om at gøre tingene selv. Fra indspilning til PR. En indlejret historie om et hårdt arbejdende band, der ordner sagerne på den gamle måde og forsager kommerciel succes til fordel for integritet. Men det er mere kompleks end som så.

”Vi indspiller al ting selv til dels på grund af økonomi. Vi har ikke råd til at gå i et professionelt studie”, fortæller Casper, mens en ny runde øl bliver serveret. Bag os har en flok unge fyre kapret billardbordet. I hjørnerne bliver der pulset heftigt, og sigtbarheden i lokalet falder yderligere.

”Men hvis den dag hvor vores pladeselskab kommer og siger, at de har lejet et lydstudie, så er det da interessant at indspille der. Vi er ikke partout et gør det selv band, men det er det, vi føler os mest tilpasse med i øjeblikket. Uafhængigheden.”

”Det er meget praktisk også. Vi kan gøre lige det, vi har lyst til. Når man kan gøre det hele selv, er der ikke nogen, der står og ånder en i nakken”, tilføjer Patrick.

First take

Når Less Win føler, de har et indøvet katalog af nye numre, kan indspilningen gå i gang. I processen gives der plads til at være intuitiv og følge de impulser, trioen får, når mikrofonerne tændes. ”Hvis taket er godt, og der er energi i det, beholder vi det. Vi indspiller, og vi indspiller også de fejl, der er” fortæller Casper og uddyber det med historien bag Less Win’s seneste udgivelse – et bånd uden titel fra sommeren 2013.

”Vi havde aftalt en øver, fordi vi skulle på turne dagen efter. Så havde Patrick stillet op til at optage, uden vi vidste det, og havde på den måde taget røven på mig og Matthew. Så indspillede vi fire numre, mixede dem og udgav dem på et bånd. Det tog fire timer. Hvis du spørger mig, så er det det bedste, vi har lavet.”lesswin03

Så er Aarhus heller ikke længere væk

”Vi har ikke rigtig noget tilhørsforhold” svarer Patrick, da vi spørger til, hvor de vil placere dem selv i det københavnske musiklandskab.

”Vi har bare venner i forskellige bands. Om det er på den såkaldte Mayhem-scene, eller den såkaldte noiserock scene i København, eller om det er den nyere punkscene i Århus eller dem i fra Svendborg eller Ålborg eller Kolding”, fortæller Casper. For Less Win handler det om de mennesker de møder og de bekendtskaber, der springer frem ved at turnere, dele gear og gå til koncerter.

”Tag eksempelvis Aarhus. De har en blomstrende scene med bands som Fright Eye, Bed Bugs, Happy hookers for Jesus, Snaredrum og Yung. Dem har vi lige så stort et tilhørsforhold til som de bands, der er i København. Det handler mere om bekendtskaber end om geografisk placering”, uddyber Casper, mens vores pilsner er blevet erstattet af guldøl. Ved det store bord ved døren, hvor de fast kunder har drukket humøret op, er der faldet ro på. Røgen hænger stadig blytung og blå.

Patrick udmelder tørt: ”Det er jo bare Danmark. Det er jo ikke, fordi Aarhus er forfærdelig langt væk”.

Fremadrettet

Der er noget udansk over Less Win. Lyden klinger anderledes, og her er ingen selvironi og gøgleri. Det er kreativt, stramt og effektivt. Måske skyldes det Patricks polske baggrund eller Matthews bagage af australsk postpunk. Eller også har vi bare med tre venner at gøre, der deler en fælles kærlighed for musik og er begavet med et solidt musikalsk talent. Et talent der måske kan række ud over Danmarks grænser.

”Danmark er fint, her foregår en masse interessante ting. Men vi kan også godt lide at tage væk. At kunne komme ud og spille i Europa kunne være rigtig fedt. Danmark kan godt blive en hvilepude, hvor man kender hinanden på kryds og tværs og synes det er meget hyggeligt men samtidigt er det også… stille”, forklarer Casper til spørgsmålet om de har ambitioner om udlandet.

Matthew er på arbejde, da vi møder Casper Og Patrick på bodegaen Boulevarden. Noget man som upcomming musiker ikke kan sige nej til. Selvom den ældre bartender på Boulevarden er meget imponeret over, at de har besøg af to medlemmer af et ægte rockband, er Matthew, Patrick og Casper udmærket klar over, hvad det er for en sti, de følger.

”Vi ved jo godt, at vi ikke kommer til at leve et storslået liv af at spille musik. Så længe det kan være en konstant til, at vi har det godt, og vi kan udvikle os både personligt og musikalsk og få afløb for nogle ting, så er det, det vigtigste.”

Weekenden efter interviewet spillede Less Win på Ungdomshuset i Nordvest, da The Felines aflyseste deres koncert på grund af sygdom. En aften der afspejlede den frugtbarhed, som findes i øvelokaler og til hjemmegjorte koncerter herhjemme. Yung, Fright Eye, Bed Bugs, svenske Två Krig og Less Win skiftedes til at spille. Kasper Troels tog et par billeder derfra, som ledsager interviewet.

lesswin01

//Kim & Troels

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s