En hyldest til John Dieterich

johnDe hersens indslag handler sædvanligvis om enkeltstående projekter eller begivenheder. I dag handler det om en enkeltstående mand og i virkeligheden mere om omgangen med dennes guitar og en håndfuld af de projekter, som han har været involveret i; guitarist og virtuos mester af kompleksitet – John Dieterich!

 

Egentlig er det ikke i sig selv den tekniske snilde eller det åbenlyse naturtalent, der ligger til grund for denne hyldest. En endegyldig faktor, der gør den samlede John Dieterich-oplevelse til noget ganske særligt, er hans evne til at indfinde sig i forskellige konstellationer, hvori hans abstrakte kreative logik og teknik kan trives og blomstre med meget forskellige udfald – hermed er dette altså også en hyldest til de øvrige medvirkende i de nedenstående projekter

Et af de første bredt dokumenterede livstegn fra Dieterich er med Colossamite fra Minneapolis. De huserede fra midt- til sluthavlfemserne og var med deres skæve og uforudsigelige støjrock med til at danne grobund for hvad der siden er blevet kaldt mathrock.

 

 

Da Colossamite opløstes i 1998 rykkede 3/4 af bandet – gutiarist Ed Rodriguez, guitarist John Dieterich og trommeslager Chad Popple – til Oakland, Californien og begyndte at udforske og lege. Efter alt at dømme, var udeblivelsen af en forsanger lig med friere tøjler. De tre garvede venner  eksperimenterede sig i overlegen stil igennem fire albums under navnet Gorge Trio.

 

 

I San Francisco blev Dieterich en del af bandet Deerhoof, hvori størstedelen af hans kreative udskejelser siden har fundet sted. Deerhoof startede som en noise-duo med trommeslager Greg Saunier og Rob Fisk. Fisk forlod foretagendet og efter ankomsten af bassist/sangerinde Satomi Matsuzaki og Dieterich blev Deerhoof til et evigt transformerende artpop band med mere traditionelt strukturede sange udøvet under stadigt frie tøjler.

 

 

En nøglebrik i Deerhoofs history er Chris Cohen. Bandet overværede en koncert med Cohens band The Curtains go følte sig alle tryllebundede af ham. Om første møde med Cohen fortæller Dieterich i et interview  “I remember seeing The Curtains the first time and feeling kind of crushed by feeling like that music really meant a lot to me.” Udover at blive fast besætningsmedlem i Deerhoof dannede Cohen legestuen Natural Dreamers med Dieterich og trommeslager Jay Pellicci. Her har traditionelle konventioner været mildest talt ubetydelige mens uhæmmet kreativ udfoldelse, underspillet skønhed og koordineret improvisation har floreret frit.

 

 

John Dieterich er i øjeblikket bosat i Albuquerque, New Mexico, hvor han efter sigende jammer med lokale, så det betaler sig at holde øje.

Tobias

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s